Æblesmør…
Egentlig et underligt navn, eftersom der ikke er smør i, men jeg tænker, at navnet nok kan tilskrives den skønne, cremede konsistens.
Æblesmør er en favorit på morgenbordet -her i en lidt frisk version med vanille og citrus, men den kan med fordel også gøres mørk og varm med appelsin og lækre krydderier som nellike, stjerneanis og kardemomme. Prøv dig frem og find din egen yndlingsversion 🙂
- 1.5 kg æbler
- 1 1/2 dl. vand
- 1 tsk stødt kanel
- 300 g rørsukker
- 1 tsk. salt
- 1 vanillestang
- Saft og skal af 1 citron (øko/ usprøjtet)
Fremgangsmåde
Æblerne skylle grundigt og skæres i grove både. Fjern stilk og kærnehus.
Kom æblerne i en gryde sammen med vand og kanelstang og bring i kog med låg.
Herefter skrues ned for varmen og lad dem simre i 40-45 minutter indtil de er godt udkogte. Passer det hele gennem en sigte og kom æblemassen over i en ren gryde.
Tilsæt nu vanillekorn + stang, citron saft + skal, samt salt og rørsukker.
Kog det hele ved svag varme i 30-45 minutter. Hæld på små steriliserede glas og servér til lune hjemmebagte boller med iskold smør, til pandekager, brug som topping på din skyr, til trifli, i kager.. og og og..