Brun kalvefond er basis i mange gode saucer.
Det er ikke særlig kompliceret at lave sin egen fond, men som med så meget andet godt, tager det tid
Til 3 liter fond brugte jeg følgende
- 2 kg. kalveben
- 1/4 knoldselleri i grove tern
- 2 små persillerødder i grove stykker
- 1 porre i grove stykker
- 2 gulerødder i grove skiver
- 2 løg i kvarte (skal vaskes, men ikke pilles)
- 3 fed hvidløg (flækket)
- 1 dl. rødvinseddike
- ca. 8-10 peberkorn
- 3 spsk. tomatpuré
- 2 lauerbærblade
- en lille håndfuld timian
- evt. en lille håndfuld persillestilke
Fremgangsmåde
Benene brunes godt i ovnen ved 250 grader. Lav en bradepande med urter og tomatpuré og giv ligeledes disse en ordentlig bruning i ovnen. Det er vigtig, at alle dele er brunet rigtig godt af.
Kom ben og grøntsager i en stor suppegryde og tilsæt rødvinseddike og 5 L. vand. Lad fonden komme i kog og husk at skumme urenhederne væk. Herefter tilsættes lauerbær, peberkorn, timian og persillekviste.
Lad fonden simre hele dagen -gerne 10-12 timer. Husk at skumme jævnligt.
Herefter sigtes fonden og køles ned i mindre portioner. Den er nu klar til at blive brugt som almindelig kalvefond. Frys evt. noget af fonden ned (et lille tip er at fryse fond i isterningbakker, så har man altid en rigtig god “terning” til at give saucen et løft)
Fonden kan reduceres yderligere, hvis man ønsker en mere intens smag.