Frikadeller
Til 4 personer
- ½ kg. hakket kalv og flæsk
- 1 mellemstore løg (ca. 100 gr.)
- 2 stk. æg
- ca. 5 gr. salt
- Lidt friskkværnet peber
- 2 spsk. havregryn
- 50 gr. mel (kan evt. erstattes af 2 spsk. havregryn mere)
- ca. ½ dl. mælk
Fremgangsmåde
Pil løget. Kom kødet i en skål, tilsæt fintrevet løg og gulerod, salt, peber og æg. Rør det rigtig godt sammen. Tilsæt nu havregryn og mel, rør igen farsen godt sammen. Til sidst tilsættes mælken, lidt af gangen, for at give en lind konsistens.
Lad farsen trække på køl ca. 10 min. og steg herefter frikadellerne ved middel varme.
Kalorieberegning pr. 100gr.:
Energi 141 kcal | Protein 13 gr. | Kulhydrat 6,6 gr. | Fedt 10 gr.
Nye kartofler
Til 4 personer
- 800 gr. nye kartofler
- Lidt salt
Fremgangsmåde
Skrub kartofler godt og kog dem møre i letsaltet vand (vær opmærksom på, at nye kartofler ikke kræver så lang kogetid)
Kalorieberegning pr. 100gr.:
Energi 88 kcal | Protein 2 gr. | Kulhydrat 18 gr. | Fedt 1 gr.
Stuvet spinat
Til 4 personer
- 1 bakke babyspinat
- lidt olie
- 1 ½ dl. fløde
- salt og peber (evt. lidt fintrevet muskat)
Fremgangsmåde
Babyspinaten ristes i olie i en tykbundet gryde (bare til det falder sammen) kom fløde på. Kog igennem, så det jævner en smule og smagt til med salt, peber og en smule muskat.
Kalorieberegning pr. 100gr.:
Energi 200 kcal | Protein 2,3 gr. | Kulhydrat 3,6 gr. | Fedt 20 gr.
Nye gulerødder
Til 4 personer
- 600 gr. nye danske gulerødder
- lidt salt og olivenolie
Fremgangsmåde
Gulerødderne skrabes (skrælles forsigtigt) og flækkes på den lange led, hvis de er store.
I en tykbundet gryde tilsættes et par dl. vand. Når vandet koger, kommes gulerødderne heri og krydres med lidt salt. Kog forsigtigt gulerødderne møre (de må gerne have lidt bid) tag dem op, anret på fad med laks og dryp med en smule olivenolie.
Kalorieberegning pr. 100gr.:
Energi 66 kcal | Protein 0,77 gr. | Kulhydrat 6,4 gr. | Fedt 3,7 gr.
- Kalorieberegning
- Hvordan kan børnene være med?
- Tips til forberedelse
- Tips til brug af evt. rester
- Tidsforbrug
Pr. portion
Protein
Kulhydrat
Fedt
* 1 portion: 150 gr. frikadeller, 100 gr. nye kartofler, 2 spsk. stuvet spinat og 150 gr. nye gulerødder
Tips til hvad børnene kan hjælpe med, hvis tiden og lysten er til det 😀
Børn 1-2 år:
komme ting i farsen
vaske kartofler
skylle spinat
vaske gulerødder
dække bord
Børn 3-7 år:
pille løg
røre fars
skylle spinat
vaske kartofler
sætte kartofler over til kogning
ordne gulerødder
dække bord
frikadellerne kan evt. steges i forvejen og fryses
vaske kartofler (opbevares i vand på køl)
skylle spinat
ordne gulerødder
frikadellerne kan bruges som pålæg/ evt. fryses
rester af kartofler kan bruges til kartoffelmadder/ brasede kartofler
stuvet spinat bør ikke gemmes grundet risiko for jordbakterier