Grønkålssalat
Til 4 personer brugte jeg følgende
- 100 gr. grønkål
- 3 stk. appelsiner
- 2 stk. sprøde æbler fx Elstar
- 50 gr. valnødder
- 50 gr. tørrede tranebær
- 4 spsk. rapsolie
- 1 tsk. akaciehonning (eller et par dryp agavesirup)
- 1 spsk. æblecidereddike
- Salt og peber
Fremgangsmåde
Sæt en gryde vand over til blanchering af grønkålen.
Grønkålen skylles GRUNDIGT og ribbes (man fjerner stænglen i midten)
Pluk den i mindre stykker og blanchér den. (put den i spilkogende vand ca. 20 sek. og kom den straks i iskoldt vand) Herefter krammes grønkålen forsigtigt fri for vand og bredes ud på et klæde/ et stykke papir.
Valnødderne ristet gyldne på en tør, hed pande. Gemmes til senere brug.
Appelsinerne skæres fri for skal og skæres i filetter -klem saften ud af resten og gem det til dressing. Æblerne skæres i grove tern, men behold skrællen på.
Lav en dressing af olie, appelsinsaft (ca. 1/2 dl.) honning, eddike, salt & peber.
Vend grønkål, appelsinfiletter og æbletern sammen med dressingen og anret på fad/ tallerken/skål. Drys tranebær og valnødder over og salaten er klar til servering.
Salaten egner sig super godt til fx and og flæskesteg, men kan såmænd også spises sammen med mange andre ting
*Mad med grønkål egner sig ikke til at gemme pga. risikoen for jordbakterier.