Pommes Anna -også kaldet tusindbladskartoffel, er genial til festmåltidet.
Den skal faktisk laves dagen før og det eneste du skal gøre inden servering er at sætte den i ovnen.
Til 8 personer brugte jeg følgende
- 8 bagekartofler
- 3 stk. skalotteløg
- 1 håndfuld timian
- 50 gr. fintrevet parmesan
- 125 gr. smør
- 1 fed hvidløg
- 2 lige store alubakker eller ildfaste fade
Fremgangsmåde
Tænd ovnen på 180 grader.
Smør smeltes ved svag varme sammen med et fed hvidløg delt i to.
Imens hakkes skalotteløgene fint og parmesanosten rives.
Herefter skrælles kartoflerne og skæres i super tynde skiver på køkkenmaskine/mandolin.
Med lidt tålmodighed kan et alm. gammeldags rivejern med et skær også bruges.
Når alle dele er klar, beklædes den ene bakke/fad med bagepapir og der lægges et lag kartofler i bunden. Drys herefter et fint lag løg, timian og parmesan og dryp 2 skefulde smeltet smør over kartoflerne. Læg nu et nyt lag kartofler, dryp med smør og krydr med salt og peber. Igen lægges et lag kartofler og igen drysses løg, timian, parmesan og smør. Sådan forsættes lagene indtil der ikke mere. Afslut med kartofler.
Læg et stykke bagepapir over og placér herefter den anden bakke/ fad ovenpå. Hvis det er et ildfast fad vejer det nok i sig selv, hvis det er en alubakke kom da lidt ekstra vægt ovenpå. Fx i form af et lidt mindre ildfast fad.
Kartoflerne bages under pres i 1 time, midt i ovnen. Herefter køles de ned (fortsat under pres) til dagen efter.
Når pommes Anna´en er helt kold, vendes den ud. Kanterne skæres til og kartoflen skæres nu ud i ønsket form og antal (jeg fik 16 trekanter, som vist på billedet ovenfor).
Kartoflerne er nu klar og kan opbevares på køl til de skal i ovnen.
Sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir og bag dem ca. 25 min. ved 180-200 grader til de er gyldne. Serveres straks.