I dag har vi lavet vores allerførste peberkagehus. Jeg har altid troet at det var virkelig besværligt at lave, men det var faktisk slet ikke
Jeg havde ikke nogen skabelon, så jeg forsøgte mig med en hjemmegjort af papir. Jeg havde ikke taget højde for at der også skulle en gavl på, så den kom på efterfølgende, da den er ret vigtig i forhold til tagkonstruktionen.
Der ligger flere forskellige skabeloner på nettet lige til at printe ud, hvis du ikke har lyst til at eksperimenterer selv:)
Opskriften har jeg fået af en veninde og det passede perfekt i forhold til det hus jeg lavede.
Til 1 hus brugte jeg følgende
- 100 gr. smør
- 250 gr. mørk sirup
- 125 gr. brun farin
- 1 1/2 tsk. potaske
- 1 tsk. vand
- ca. 400 gr. hvedemel
- 1/2 tsk. stødt nellike
- 1/2 tsk. stødt kanel
*Dejen er nemmest at arbejde med, hvis den får lov at hvile natten over….
Glasur:
- 250 gr. florsukker
- 1/2 æggehvide
- 1 tsk. glukose (kan fås i de fleste supermarkeder)
- 2 1/2 dl. sukker til karamel (skal bruges som lim)
Fremgangsmåde
Smør smeltes. tilsæt farin og sirup. rør grundigt, til sukkeret er smeltet. Potaske røres ud i vand. Tag sukkermassen fra varmen og tilsæt potasken. Herefter røres mel og krydderier i sukkermassen, til det danner en ensartet masse. Del massen i to og læg den på køl natten over.
Dagen efter kan dejen rulles ud i en tykkelse på ca. 0,5 cm. Det er nemmest, hvis dejen er rullet ud på et stykke bagepapir, så den er til at flytte med. Læg skabelonen oven på dejen og skær husets sider, ender og tag. Skær evt. vinduer og en dør.
Når alle kagestykkerne er klar, bages de i en 175 grader varm ovn i ca. 8-10 min. (bagetiden kan variere meget efter hvilken ovn man bager i, så hold øje )
Kagerne skal være lysebrune og skal afkøle helt, inden man fortsætter.
Når kagestykkerne er kølet helt af, kan man med fordel tage en skarp brødkniv og file siderne lidt til, så de nogenlunde passer sammen.
Bland ingredienserne til glasur sammen og tilføj 2-3 tsk. vand. Rør indtil glasuren er sej og ensartet. Kom glasuren i en sprøjtepose og klip hul. Lav evt. en lille prøve på et stykke papir, så du har en fornemmelse af hvordan glasuren er at arbejde med.
Dekorér kagehusets sider og tag med fri fantasi. Pas på du ikke kommer for tæt på kanten.
Lad glasuren tørre helt inden husets sider sættes sammen.
Nu smeltes sukkeret til karamel (pas på det ikke får for meget). Træk karamellen fra og rør i den til den er kølet en smule ned. Brug karamellen som lim og dyb de sider du ønsker at samle i karamellen og sæt dem forsigtigt sammen. Karamellen tørrer i løbet af et halvt minuts tid og du kan fortsætte. Slut med taget.
Lad huset “sætte sig” et minuts tid og dekorér herefter samlingerne med resten af glasuren
Rigtig god fornøjelse