God, gammeldags rødkål…
Børnenes Oldemor kogte altid rødkål til hele familien og det er ikke rigtig jul herhjemme, hvis vi ikke har rødkål på bordet, som er tilberedt, som hun gjorde.
Jeg brugte følgende
- 1 mellemstort rødkålshoved
- 3 dl. rørsukker (Oldemor brugte alm. sukker)
- 3 dl. eddike (jeg bruger klar eddike)
- 2 dl. Ribenasaft (den originale)
- evt. en smule Maizena eller kartoffelmel (vi taler 1-2 tsk. + lidt koldt vand)
Fremgangsmåde
Rødkålen skæres i strimler. Det skal ikke været alt for fint. Stokken skal ikke med. Kom alle kålstrimlerne i en gryde og hæld sukker, saft og eddike over.
Bring rødkålen i kog og skru derefter ned på halvt blus. Lad rødkålen simre ved lav temperatur i halvanden times tid. Rør i den indimellem.
Herefter smages rødkålen til (tilføj evt. lidt mere sukker, eddike) og hvis man ønsker, kan lagen jævnes en lille smule. Lad rødkålen trække en halv times tid, inden den hældes på glas.
Hvis glasset skoldes og omrystes med atamon eller en smule alkohol, kan rødkålen holde sig mange uger i køleskabet. Rødkålen kan også fryses.
Har du lyst til at “pifte” rødkålen lidt op, kan du evt. tilføje en kanelstang ell. fx lidt stjerneanis under tilberedning.
Hold da op det lyder nemt…. Det må jeg heller prøve på onsdag 🙂
Ja, det er lige til at gå til 🙂
Rigtig god fornøjelse..