Rugbrødslagkagen er en traditionel Sønderjysk tradition..
Her har jeg lavet den i en nordfynsk udgave med årest første rabarber.
Til 8 personer brugte jeg følgende
- 6 stk. æggehvider
- 6 stk. æggeblommer
- 2 dl. mandler
- 3 dl. rørsukker
- 100 gr. mørkt rugbrød uden kerner
- 1 tsk. bagepulver
- 2 dl. bagt rabarber kompot ( se opskrift her )
- 5 dl. fløde
- evt. lidt flormelis
- bær/grønt/blomster til pynt
Fremgangsmåde
Mandlerne ristes let gyldne på en tør, hed pande. Hakkes groft og afkøles. Æggehviderne piskes stive og sukker tilsættes lidt af gangen.Vend forsigtigt æggeblommerne i massen. Rugbrød rives / nuldres i mindre stykker og blandes med bagepulver og mandler, der vendes i massen.
Dejen fordeles i 3 runde forme beklædt med bagepapir i bund og sider og bages i ca. 20 min. ved 200 grader -herefter afkøles de helt.
Fløden piskes til skum. Smag på din bagte rabarberkompot og vurdér elv om fløden skal have lidt flormelis. Bunden er forholdsvis sød, så jeg kan godt lide, at cremen er lidt frisk.
Tag 2/3 af flødeskummen og vend rabarberkompot i (hvis rabarberkompotten er meget våd, er det en fordel at dræne overskydende væde fra) Fordel cremen imellem de to første lag og slut til sidst af med den sidste 1/3 af ren flødeskum.
Kan kan sagens tåle at stå lidt på køl, men skal helst pyntes umiddelbart inden servering 🙂
På dette billede har jeg brugt hindbær, stedmoder, rød syre (blade + blomst), forglem-mig-ej og citronmelisse.