Luciaboller også kaldet Lussekatte er en svensk tradition.
De skønne, gyldne brød med safran spises gerne i dagene omkring den 13. december, hvor man tænder lys og fejrer legenden om Lucia..
Til 24 luciaboller brugte jeg følgende
- 4 dl. mælk
- 1 dl. vand
- 25 gr. gær
- 1/4 gr. safran
- 150 gr. smør
- 80 gr. rørsukker
- 1/2 tsk. salt
- 3 æg til dejen
- 1 æg til pensling
- ca. 1 kg. mel
- rosiner til pynt
Fremgangsmåde
rør safran op i kogende vand og lad det trække lidt.
Imens smeltes smøren og den kolde mælk tilsættes. rør gæren ud heri og tilsæt sukker. Tilsæt nu safranvand og æg og rør godt. Nu tilsættes salt og efterfølgende melet, lidt af gangen.
Det er vigtigt, at dejen er blød, smidig og ikke tør. Lad den hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.
Herefter kommes dejen ud på et meldrysset bord. Den æltes igennem og deles i 4 lige store stykker.
Hvert stykke deles i 6 lige store stykker, der trilles til pølser (ca. 22 cm.) læg dem på bageplader med bagepapir og form dem som S´er med snoninger i hver ende. Lad dem efterhæve i ca. 25-30 min. pensl dem med sammenpisket æg og og kom rosiner i snoningerne.
Bag luciabollerne i en forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 12-15 min.
Spises lune og gerne med kold smør 🙂