Bløde rugbrødsboller
Til 15 boller brugte jeg følgende
- 8 dl. Lunkent vand
- 1 dl. Olie
- ½ pk. Gær
- 2 tsk. Rørsukker
- 2 tsk. salt
- 2 stk. Gulerødder (fintrevet)
- 1 dl. Havregryn
- 2 tsk. Maltmel (kan fx købes i Kvickly og Meny)
- 9 dl. Rugmel
- 5 dl. Hvedemel
Fremgangsmåde
Gæren udblødes i det lunkne vand. Tilsæt sukker og olie og rør igen. Tilsæt gulerødder, salt, havregryn og maltmel. Rør igen.
Tilsæt nu mel lidt af gangen og sørg for at dejen bliver æltet rigtig godt igennem. Jeg brugte en røremaskine, dejen skal være blød.
Lad dejen hæve overdækket et lunt sted i ca. en time.
Tag en skål med vand og sæt en bageplade med bagepapir klar. Dyp hænderne i vandet og tag herefter en kugle dej i hånden.
Form den forsigtigt til den ønskede størrelse og sæt den af på papir.
Gentag med resten af dejen –det er vigtigt, at bollerne er lige store.
Alternativt kan du fx komme dejen i andre forme (fx muffinsforme af silicone eller metal –husk at smøre godt)
Lad bollerne efterhæve i 30 min. og bag dem midt i en 200 grader varm ovn i ca. 15 min. (bagetid afhænger naturligvis af størrelsen) Efter bagning tages pladen med boller ud og køler af under et hårdt opvrædet klæde/ viskestykke. Bollerne er absolut bedst samme dag og dagen efter.
Bollerne egner sig rigtig godt til frysning
Hej
Fantastiske rugbrødsboller – de smager SÅ skønt.
MEN jeg har bagt dem et par gange og hver gang så bliver de ekstremt flade og er kan næsten ikke skæres igennem.
Dejen hæver, men når jeg laver bollerne og ligger på pladen, så falder de fuldstædig sammen i løbet af 2 min. Dejen er MEGET våd. Jeg kan ikke finde maltmel, så har skiftet 0,5-1 dl vand ud med mørk øl:-) ellers har jeg fulgt opskriften 100%.
Kan du hjælpe med hvad der går galt for mig?
På forhånd tak
Hej Søs,
Tusind tak for dine søde ord 🙂
Det er da noget øv, at de falder sammen for dig. Jeg tænker, at du måske skal prøve dig frem med lidt mere mel. Mængden kan jo godt variere lidt, alt efter hvilket mærke du bruger. Det er ikke meningen, at dejen skal være helt så våd, som du beskriver 🙂 Fint, at du har skiftet vand ud med mørk øl, det giver lige lidt ekstra til smagen. Jeg hører meget gerne fra dig, næste gang du har bagt dem 😀
Mvh. Renie/ Kreamors Køkken