I princippet kan denne kage laves med alle mulige slags kager. jeg har lavet den både som lagkage, men i dag blev den lavet som en helt almindelig gulerodskage
Herefter har jeg skåret kagen til, smurt den op med smørcreme og betrukket den med fondant lavet af skumfiduser. Til sidst er den sat sammen og jeg har tilføjet mund, øjne, knapper osv., der er “limet” fast med en lille smule glasur.
Jeg er på ingen måde nogen kageguru og har faktisk kun arbejdet meget lidt med fondant. Jeg har prøvet mig lidt frem og gjort det på min måde
Til ca 20 personer brugte jeg følgende
Kage
- 8 æg
- 600 gr. brun farin
- 4 dl. olie
- 550 gr. hvedemel
- 3 tsk. bagepulver
- 1 tsk. salt
- 2 tsk. natron
- 4 tsk. kanel
- 350 gr. gulerødder (fintrevet)
Fondant
- 15 store skumfiduser (dem man bruger til at grille -kan købes i netto)
- 1 spsk. olie
- 2 spsk. vand
- 400 gr. flormelis
- (skal helst laves i god tid -gerne dagen før)
Arme/mund/Knapper osv
- Sort sugarpaste (købt i Panduro)
- 2 store, hvide skumfiduser
- 1 gulerod til næse
Ekstra flormelis (skal bruges til at drysse bordet med, når fondanten rulles ud og til at lave en smule glasur, som skal bruges som “lim”, når kagen skal samles.)
Smørcreme
- 150 gr. blødt smør
- 250 gr. flormelis
- 2 spsk. mælk
Fremgangsmåde
Farin og olie piskes godt sammen. Herefter tilsættes æggene et af gangen, imens der stadig piskes.
Til sidst tilsættes alle de tørre ingredienser, dejen røres godt igennem og fordeles i 3 runde forme og 2 muffinsforme.
Kagerne bages ved 180 gr. i en forvarmet ovn til de er færdige (tjek med stegenål eller en lille kniv -når du stikker i kagen, skal der ikke følge dej med kniven)
Jeg gav de små ca. 12 min. og de store fik ca. 40 min. Vær opmærksom på at bagetiden kan variere fra ovn til ovn, så hold øje
Tag kagerne ud og lad dem køle helt af.
Efter kagerne er kølet af, vendes de med bunden i vejret og skæres ud i hoved, overkrop og underkrop.
De 2 muffins rettes bare af på toppen. Jeg brugte en savtakket kniv til at rette af med. Det synes jeg giver det pæneste resultat. (se billede 2)
Nu piskes smørcremen:
Blødt smør piskes med flormelis. Tilsæt kold mælk, pisk igen og cremen er nu klar til brug.
Smør overfladen og alle sider af kagen med smørcremen. Bare et tyndt lag. (se billede 3)
(prof. kagefolk vil nok mene, at kagerne skal smøres 2 gange, men det gjorde jeg altså ikke)
Sæt kagerne på køl en halv times tid. Så er de klar til at blive betrukket med fondant.
Det er faktisk ret nemt at lave fondant:
Sæt skumfiduser, vand og olie i en skål over vandbad. Lad det smelte under omrøring til det har en helt ensartet konsistens.
Kom skumfidusmassen ned i en anden skål med flormelis og rør så meget som muligt ud med ske, hvorefter du kommer resten ud på et rent bord og ælter massen sammen.
Lad den hvile i en frysepose på køkkenbordet, til den skal bruges.
Inden kagerne betrækkes, kan du med fordel gøre “pynten” klar.
Jeg brugte sugarpaste til at lave arme osv. med. Det er lidt lige som modellervoks, så det er bare at prøve sig frem.
Til tænder brugte jeg et stykke skumfidus. Ligeledes er øjnene lavet af en skumfidus, der er delt på midten. “øjenlågene” er forsigtigt sat fast med en smule glasur.
Det samme med pupillen (se billede 5)
SÅ er der vidst ikke ret meget andet tilbage, end at rulle fondant ud og beklæde kagestykkerne.
Drys lidt flormelis på bordet og kagerullen, når du ruller ud. Jeg rullede ud til ca. 2-3 mm tykkelse. og lagde forsigtigt fondant over alle kagestykkerne, hvorefter jeg skar dem til rundt i bunden.
Kagestykkerne sættes nu sammen på et fad -brug lidt glasur som lim.
Pynt kagen af of den er klar til servering (se billede 6)