Jeg har den sidste uges tid eksperimenteret lidt med surdej og rugbrød..
Rugbrød tager som bekendt tid at lave. Det er ikke fordi der er så meget arbejde i det, men lange hvile og hævetider giver altså bare et virkelig godt brød.
Dette brød får en lækker, sprød skorpe og et kompakt og saftigt indre.
Her er et forslag til en surdej du nemt kan starte selv og når først du har surdejen, er det let at lave nye brød (husk at tage surdej fra til næste portion)
Til 1 stor form ell. 2 små brugte jeg
Surdej:
- 1 dl. neutral Yoghurt
- 1 dl. Kærnemælk
- 1/2 dl. lunkent Vand
- 1 1/2 dl. Rugmel
- 1/2 tsk. Salt
Rugbrød:
- 300 gr. Havregryn
- 100 gr. revet Gulerod
- 170 gr. Solsikkekerner
- 130 gr. Hørfrø
- 50 gr. Græskarkerner
- 25 gr. Salt
- 25 gr. Maltekstrakt (Jeg brugte den fra Aurion -kan købes i bl.a SuperBest. Alternativt brug mørk sirup)
- 7 dl. Vand
- 10 gr. Gær
- 100 gr. Fuldkornshvedemel
- 300 gr. Rugmel
- 2 1/2 dl. Surdej
Fremgangsmåde
Surdej
Rør alle ingredienser sammen, overdæk med husholdningsfilm og lad surdejen stå på køkken bordet ved stuetemperatur i ca. 2 døgn. Den skal lugte surt og der skal være små bobler i den.
Rugbrød
Alle gryn, frø og kerner blandes sammen med salt og malt ekstrakt eller mørk sirup alt efter hvad man bruger.
Herefter tilsættes vand, gær, med og surdejen. Hele blandingen røres i 10 minutter, gerne på røremaskine.
Fordel dejen i 1 stor eller 2 små smurte forme. Lad rugbrødene hæve overdækket i ca. 6 timer, hvorefter de bages i 180 gr. forvarmet ovn.
(store brød bages 2 timer / små brød 1 time midt i ovnen)
Afkøles helt på rist evt. med viskestykke over.
Brødene kan fryses.
Ser rigtig lækkert ud, det skal jeg i hvert fald prøve. Hvordan opbevarer jeg surdejen bedst fra gang til gang, og hvor længe kan den holde sig?
Hej Annika,
Kom dejen i et syltetøjsglas (der kan rumme det dobbelte) og sæt den i køleskabet. Den kan i hvert fald godt holde 14 dage 🙂
God bagelyst!
Mvh. Renie