Boller i Karry -uden mel og mælk
Til 4 personer brugte jeg følgende
Kødboller
- 400 gr. hakket kalv/gris ell. kylling
- 1 stort løg
- 1 fed hvidløg
- 2 æg
- 2 dl. havregryn
- salt & peber
- 2 L. vand til kogning af kødboller (evt. tilsat lidt hønsebouillon)
Karrysauce
- 1 stort æble
- 1 stort løg
- 2 fed hvidløg
- evt. 1/2 tommel ingefær ( eller 1 tsk. ingerfærpulver)
- Hvis man har lyst til en lidt mere spicy/krydret version, tilsæt da lidt friskhakket chili og evt. 1/2 tsk. stødt koriander
- 3 tsk. karry
- 2 dåser kokosmælk (ikke de små)
- (evt. 2 tsk. Maizena til jævning)
Fremgangsmåde
Sæt en gryde vand med låg til kogning. Tilsæt lidt salt eller bouillon.
Imens vandet koger op laves farsen:
Hakkekød kommes i en skål. Riv løg og hvidløg på den fine side af et rivejern direkte ned i kødet. Tilsæt æg, krydr med salt og peber og rør det hele grundigt sammen.
Herefter røres havregrynene i farsen og den er klar til brug. Når vandet koger, formes kødbollerne til runde kugler og kommes i det kogende vand.
Jeg bruger ca. hvad der kan ligge på en spiseske og forsøger at lave dem nogenlunde samme størrelse. Det er vigtigt, at vandet ikke “bulderkoger”, så skru evt. lidt ned og lad kødbollerne simre færdig.
Kødbollerne kommer hurtigt op til overfladen og efter ca. 5-6 min er de færdige. (prøv evt. at skære en over )
Når de er færdige tager man dem op og lægger dem på en tallerken ell. lign. indtil karrysaucen er færdig. Gem “kødbollevandet”, da det er fint at bruge lidt af det til karrysaucen.
Karrysauce
Æbler, løg, hvidløg og ingefær skæres i grove tern og sauteres over god varme i en tykbundet gryde tilsat olie (jeg bruger rapsolie). Det skal ikke tage en masse farve, men løgene må gerne være klare.
Tilsæt nu karry (evt. chili og koriander) og rist det hele grundigt. Tilsæt nu 2 dl. “kødbollevand” og skru ned til en moderat temperatur, så æbler og løg simre stille og roligt uden at koge tør. Efter et par min. tilsættes kokosmælken.
Det hele koges langsomt op, og simre ca. 10 min, hvorefter karrysaucen blendes grundigt (hvis man gerne vil have en hel “glat” sauce, kan man efterfølgende sigte den). Nu skal saucen smages til med salt og peber og evt. jævnes til ønsket konsistens med Maizena ( ca. 2 tsk. udrørt i 1/2 dl. koldt vand ) Tilsæt det lidt af gangen og lad saucen koge igennem.
Når saucen har den ønskede konsistens og smag, lunes kødbollerne forsigtigt op i saucen, der efterfølgende er klar til servering.