Lige nu bugner haven med skønne æbler og vi kan ikke nå at spise dem alle.
Jeg samler gerne sammen og laver en stor portion æblekompot. Det egner sig rigtig godt til at fryse, eller opbevare i atamonskyllede glas. Æblekompotten er skøn at have som tilbehør til fx pandekager, til æbleflæsk eller en god, gammeldaws æblekage.
Til 4 personer brugte jeg følgende
Æblekompot:
- 1 kg. Æbler
- 1 1/2 dl. Rørsukker
- 1 Vanillestang (korn + stang)
- ca. 2 dl. vand
Æblekagerasp:
- 3 dl. rasp
- 3/4 dl. rørsukker
- 30 gr. smør
- evt. 2 håndfulde knuste makroner
Fremgangsmåde
Æblekompot:
Æblerne skrælles, skæres i kvarte, kernehus fjernes og resten skæres i grove tern. Kom æblestykkerne i en tykbundet gryde sammen med vanille, sukker og vand og bring langsomt gryden i kog.
Lad æblerne simre og rør jævnligt rundt, indtil æblerne er møre og koger ud til en grov, grødagtig konsistens.
Skal kompotten på glas, gøres dette med det samme.
Æblekagerasp:
Rasp, blandes med rørsukker.
Smelt 30 gr. smør på panden og rist raspen gylden heri.
Kom evt. 2 håndfulde knuste makroner i raspen og den er klar til brug.
Æblekage:
Gammeldaws æblekage består i al sin enkelhed af æblekompot, der skiftevis bliver lagt i lag med “æblekagerasp” og kagen afsluttes med et låg af luftig flødeskum.
Man kan købe æblekagerasp i de fleste butikker, men det er også meget nemt at lave selv.